Kdo se teď odkud vrátil a jake to bylo?
Během poslední dovolené jsme potkávali dost Rusů a Indů. Těch druhých si člověk všimne tak, že někam jde a najednou mu někdo leze do osobního prostoru, protože takový koncept nezná, nebo aspoň zavazí v cestě, protože se postavil/posadil/položil, kam ho zrovna napadlo, případně netušil, že z vozidla MHD má nejdřív nechat vystoupit cestující a ne se přes ně cpát dovnitř. Ti první se identifikují "lépe" a dříve - jejich halas je už z dálky nepříjemně dobře slyšet, a to jak dětí, tak jejich rodičů (tj. nemluvím o nějakých starých prdech kolem šedesátky těsně před jejich standardizovanou předčasnou smrtí). Indy musím ocenit za to, že si aspoň nemyslí, že hranice Indie jsou tam, kam oni právě vešli.
Aspoň nás jeden Rus pobavil v hotelovém dětském bazénku - maladěc se nenechal odradit tím, že voda ve skluzavce byla vypnutá. 🤤 EDIT: formálně dospělý exemplář to byl, aby nedošlo k mýlce.
romancient napsal(a):Úplně nesouhlasím. Pokud je to v Turecku (případně Egypt) tak možná ano, docela hodně dobytku, nějaké dražší destinace to už vypadá jinak. Čistě moje zkušenosti..
V dražší destinaci jsem s nima byla taky a nijak se to nezlepšilo. Čiste moje zkušenosti
Takže se jim taky vyhýbám
"Většina lidí na Taiwanu se identifikují jako Číňani, ti co se identifikují jako Taiwanci jsou spíše v menšině."
tvl to snad ne...mluvils tam někdy s někým? Doporučuju tohle pár lidem na ulici sdělit, budou tě mít rádi :-)
Mi připomnělo jednoho US klienta, co mi s klidnou tváří dokola tvrdil, že Taiwancům vydává a spravuje pasy Čína (majitel firmy s obratem v mil. USD, viděl na pasu "China", a závěr hotov).
Oni maximálně "akceptujou", že ta země se jmenuje ROC, a i to se většině nelíbí; ROC na pasu, název China airlines, atd., by všichni nejradši eliminovali (a myslim, že u pasů už se to povedlo). Strávil jsem v TW pár měsíců, a nepotkal jsem jedinýho člověka, co by se identifikoval jako Číňan.
TW za mě super země, jídlo mi osobně chutnalo neskutečně (včetně night markets), ceny mírný, lidi super kam se člověk podívá...objel jsem stopem půl ostrova, když mi u jednoho řidiče vypadnul z kapsy telefon, s druhým jsme zašli na fízlárnu, a druhej den jsem ho měl na stanici v Taipei i s omluvou, že nejel kolem nějaké bližší...
"Taiwan je bohatší než Jižní Korea. Viz screenshot."
Gratuluji, a líbí se mi, že na vřelost to nemá vliv.
"Koneckonců ukrajinština a ruština používají do angličtiny stejný systém byť jazyky jsou odlišné narozdíl od standardní čínštiny. "
G/H, I/Y, apod. používají většinou přesně naopak. Stačí se podívat na jména v ruských a ukrajinských pasech.
"Japonsko si taky udržuje památníky z 2. světové války, včetně muzeí, kde rádi vykreslují Američany jako agresory a včetně jejich válečných zločinů, přičemž taktně přecházejí své vlastní válečné zločiny a fakt že právě oni byli tím prvotním agresorem."
Chtěl bych ten svět vidět takhle jednoduše. Nebo radši ne, radši budu žít v realitě. "Prvotní agresor" se okolním mocnostem náramně hodil...
A Rusáci? Totéž, co ostatní východoevropské národy, lepší se držet dál. Ale věřím, že se tady najdou experti, co v Egyptě poznaj (hodné a klidné) ukrajinské tůristy od (zlých a zpovykaných) ruských. Co vyváděj Ukrajinci po nocích v Praze, to jako by se nedělo ;-)
tvl to snad ne...mluvils tam někdy s někým? Doporučuju tohle pár lidem na ulici sdělit, budou tě mít rádi
Ano s mnoha lidmi. Rok jsem tam žil a pracoval. Kdo je sympatizant KMT tak se obvykle identifikuje jako Číňan, pravda zpravidla je to starší generace. Potkal jsem tam i lidi, kteří se označením za Taiwance vyloženě urazili. Obvykle ale s prohlášením "Fucking Beijing" a podobně. Čínský komanče tam fakt nemá rád vůbec nikdo.
KMT tam stále má podporu blízkou 50%. DPP tam dlouhodobě vládne jen s těsnou většinou. Mladší generaci v mém věku je to buď šumák a nebo se považují za Taiwance.
Chtěl bych ten svět vidět takhle jednoduše. Nebo radši ne, radši budu žít v realitě. "Prvotní agresor" se okolním mocnostem náramně hodil...
To jsme se asi úplně nepochopili. Prostě ta sebereflexe u těhlech národů není taková jak ji má západní civilizace. Proto zdaleka ne všichni Taiwanci vidí ten memorial Čankajška jako problém stejně jako Japonci nevidí problém v plno památnících jejich válečných generálů včetně těch co se podíleli na různých masakrech civilistů. Prostě je to součást jejich historie, tak se to nesnaží navždy vymazat, byť z našeho pohledu to je přinejmenším kontroverzní.
Ahoj.
Navštívil jsem teď, krom Guadeloupe (TOP), 3 destinace a napíšu je zvlášť i kvůli fotkám, ať se nám to neplete.
Svatý Bartoloměj 🇫🇷 :
Těžko se to popisuje. Opravdu neskutečný relax. Byl jsem zde pouze 3 dny a o to víc se mi odsud nechtělo. Příjemní lidé, hezká příroda, žádný stres, čistota, pohádkové pláže a samozřejmě vyhlášené letiště.
V restauracích se dá najíst za 15€, ale také za 45€. V největším supermarketu poloprázdné regály (záleží kdy a s čím dorazí loď) a ceny cca o 30% dražší než na Guadeloupe.
Celkově se to dá zvládnout rozumně. Teda až na ubytování. Za slušný apartmán (studio Iguane), cca 200m od Nikki Beach jsem zaplatil 6300,-/noc. To je cena slušného hotelu na Bora Bora se snídaní (např. Royal).
Všem doporučuji a dávám 9/10!
SABA 🇳🇱
Kouzelný ostrůvek, nejen svoji jedinečnou architekturou, přírodou a lidmi.
Ostrov má minimálně 2 důvody, proč by jste ho měli navštívit.
1) Nachází se zde nejvyšší hora Nizozemska. Můžete se na ni zkusit vyškrábat jako já. Od 0 na 877m.n.m se to dá zvládnout za cca 2,5 hodiny (pro hnidopichy, ano, byl jsem až dole u moře :))
2) Je zde nejkratší přistávací dráha na světě. Opravdu nevím zda je větší adrenalin vzlet, nebo přistání.
Par informací: po příletu je krátký pohovor, na ostrově se platí dolary a mluví anglicky, lidé jsou neskutečně milí, je tu opravdu čisto, pokud polezete na kopec, tak doporučuji trasu od jihu (celá trasa je zpevněná a bez bahna), ta od východu je ok, ale přinejmenším si ušpiníte boty, platí se odletová taxa 10$
Tomuto místu dávám 9/10 a rozhodně doporučuji!
Svatý Martin 🇸🇽 (Nizozemsko)
Tato strana ostrova, narozdíl od francouzské má pár odlišností. Je to tu dražší (teda je to tu, krom ubytování, dražší než na Bartoloměji), platí se zde dolary, mluví se tu hlavně anglicky a neplatí zde výhody EU. Je to taková kolonie USA se vším všudy (zásuvky, zboží v supermarketech, ceny, chování lidí, služby…). Krom Maho a ostatních hezkých pláží nevidím jediný důvod sem jezdit (už jen díky tomu kontrastu co nabízí okolní ostrovy).
Dávám 2/10. Opravdu nic pro mě :(
romancient napsal(a):Úplně nesouhlasím. Pokud je to v Turecku (případně Egypt) tak možná ano, docela hodně dobytku, nějaké dražší destinace to už vypadá jinak. Čistě moje zkušenosti..
Asi by sis notoval s Okamůrou, normální slušný Rus to je opravdu oxymorón, tam je normální nějaká promile a to jim fandím, ty jsou většinou pronásledovaný nebo zavřený. To je zkurvený národ, který do civilizace nepatří.
Jsem teď na Filipínách a tenhle asijský dobytek jsem tu naštěstí letos nepotkal, minule jsem je viděl jak se snaží v El Nido něco vyřešit na recepci s google překladatelem protože tyhle blbové se přece nebudou učit anglicky.
Mıchal napsal(a):Luxor - Egypt
Jedno z nejlevnějších míst, kde se proletět balónem ....
S Luxorom suhlasim, tam je to z celej krajiny uplne najhorsie, teda co sa tyka odrbavania., ale ... tie balony bol paradny zazitok (tiez za 68 usd).
Paradny zazitok bol aj nocny trek na horu Sinaj, ci prechod Suezom. O silvestri pri pyramidach ani nehovorim.
Doteraz mi neberie hlava cenu 20€/noc v hotely v Sharme - svedske stoly ranajky a vecere, bazen a lehatka na plazi. Dokonca sla klima, tepla voda a hotel bol aj celkom slusne upratany. (neni to bezny jav v egyptskych hoteloch)
Gobus stale jazdi za cca 7€/cesta, cize Sharm - Cairo - Luxor - Hurgada v celkovej cene 28 € je luxus. Roamless 12 dni bez jedineho vypadku.
Inflacia jak hovado sposobila, ze za prve 4 dni v Sharme som minul asi tak 20 € (aj to na pivo a cigarety, s ktorymi som sa nepodelil s rusom, ktoreho som poslal do psej matere :D ) a celkovo za 12 dni utrata mimo vylety, hotely a Gobus bola 125 €.
Mozno spisem aj cestopis, za mna je Egypt velka pecka siroko daleko. Letenky uz mam aj na dalsi Silvester, ostava mi dorazit Marsa alam.
Na přelomu listopadu a prosince jsme s manželem vyrazili do Kalifornie a na Havaj. V San Franciscu jsme si kromě jiného dali jízdu robotaxí Waymo. Jelo to úplně v pohodě a bez jediného zaškobrtnutí 😊🚓Tady je krátký video sestřih: https://streamable.com/clpqd9
Z Havaje jsme stihli Maui a Big Island. I když jsem byla na vyšší ceny připravená, místní drahota mě stejně docela zaskočila. Ceny potravin v sámoškách byly dechberoucí :-) Počasí nám ale vyšlo parádně a na sopce Kilauea jsme byli jen čtyři dny před její velkou erupcí 🌋
To berda: Můžeš dát nějaké příklady cen těch potravin na Havaji? Fakt je to třeba o tolik horší než v SFO? Nakupovali jste v malých obchodech nebo třeba v hypermarketech? Obecně v USA je drahé to, co se musí ručně česat, prostě čím vyšší podíl ruční práce, tím vyšší cena (přijde mi, že snad i proto čím menší tím dražší na kg - od borůvek, třešní, přes jablka až po relativně levné banány - na které v USA nikdo nesáhne a vozí se rovnou z "levných zemí").
Taky mi loni na podzim vadilo, jak bylo drahé ovoce a zelenina, ale pak mě cestou ze Santa Cruz do Monterey překvapily velmi nízké ceny v prodejnách ovoce a zeleniny mezi poli u hlavní silnice. Třeba avokáda (malá, ale výborná Haas) měli i 5 za dolar. To byla cena k nalákání zákazníků, ale i jiné ceny byly tak poloviční. Mám spíš podezření na velké marže supermarketů oproti českým. V centrech velkých měst to bylo vždy dražší, ale tam se zase projeví vyšší nájmy a nižší konkurence a ochota zákazníků připlatit si za pohodlí, že nejedou daleko. U Havaje je to navíc pochopitelně doprava, která zvlášť u rychle se kazícího zboží je drahá. Na Havaji bylo zhruba asi dvojnásobně dražší jídlo v supermarketech než na pevnině v USA i před 17 lety, že se i Američani divili. Kupodivu u McDonald's bylo jídlo v akci podobně levné.
Lukas888 napsal(a):To berda: Můžeš dát nějaké příklady cen těch potravin na Havaji? Fakt je to třeba o tolik horší než v SFO? Nakupovali jste v malých obchodech nebo třeba v hypermarketech?
Drahé bylo ovoce, např. za tři jablka jsme dali cca 130 Kč a to jsme brali ty nejlevnější. Cenově snesitelné byly krabičky s míchaným ovocem.
Nakupovali jsme v hypermarketech, především v Safeway, které má pro členy jejich klubu docela výrazné slevy u mnoha produktů, mně se ale za celou dobu pobytu nepodařilo do klubu registrovat.
Za 11 dní pobytu jsme za potraviny utratili něco málo přes osm tisíc Kč ve dvou lidech. Naše nákupy se skládaly především z pečiva, salámu, sýra, párků, čínských polévek, trocha ovoce a trocha zeleniny a vybírali jsme levnější a nejlevnější varianty. Hlady jsme netrpěli, ale zdravá strava šla úplně stranou 😊
Možná lepší Walmart, než tyhle malý supermarkety, ty jsou drahý i mimo Hawaii. Mně před pár lety přišel Walmart na BI a Kauai podobně, jako na pevnině...dokonce jsem si tam koupil 25x 100% cotton kraťasy po pěti dolarech, a odbavil si je domů :-)
Uvidíme letos...
Tak za 11 dnů 4000 Kč na osobu mi teda přijde úplně v pohodě, zejména pokud jste si opravdu nevybírali jen to nejlevnější ovoce a zeleninu - třeba právě jablka jsou na Havaji hodně drahá, většinou se asi vozí až z NZ. Kdysi jako student jsem při dlouhé cestě po USA přežíval na banánech, mrkvi, tom nejlevnějším toustovém chlebu a marmeládě :-) a pak to završil přejídáním na all-in buffetech v Las Vegas. Cestováním ke zdraví. Teď to z důvodu snahy neztrácet čas většinou řeším hodně vydatnou a pokud možno jakž tak zdravou snídaní v hotelu a pak střídáním různých fast foodů (a snažím se už přes den moc nejíst, takže max 1 fast food za den (někdy ani to ne), k tomu nějaké ovoce a jogurt, večer ideálně 1-2 jablka a hurá spát - a ráno znovu na cestu. Za 3 týdny tímhle stylem 4-5 kg dole a to se celkem i hodí :-)
Kilo mrkve na Tahiti taky stálo 120 Kč o cibuli nemluvě a přitom tam byla spousta věcí levnějších než doma
berda napsal(a):Nakupovali jsme v hypermarketech, především v Safeway, které má pro členy jejich klubu docela výrazné slevy u mnoha produktů, mně se ale za celou dobu pobytu nepodařilo do klubu registrovat.
Cizince Safeway zaregistrovat nenechá, ale vyřešil jsem to dotazem a dostal jsem účtenku, kde byl nějaký kód. To jsem pak ukazoval na pokladně a slevu jsem měl. V první jejich prodejně u Seattlu mi dali slevu stejným způsobem i bez tohoto.
Tehdy jsem na Havaji hlavně kempoval a měl jsem vařič, ke kterému jsem si koupil plynovou kartuši na 3 ze 4 ostrovů. Vaření rýže atd. draho nevyšlo. I v hostelech jsem si běžně vařil.
@pokus: Ve FP jsou ceny mnoha druhů základních potravin výrazně snížené dotacemi. Důvod drahého ovoce a zeleniny z dovozu je ale podobný jako na Havaji.
Ráno jsem vrátil z Filipín/Thajska, za mě moje nejlepší Asie ale jsem nasranej, že jsem tady v tý zimě bez supr pouličního jídla a toho stálýho bordelu a života na ulici. Proč každá dovolená uteče jak kdyby to někdo honil turbem :-/
berda napsal(a):Nakupovali jsme v hypermarketech, především v Safeway, které má pro členy jejich klubu docela výrazné slevy u mnoha produktů, mně se ale za celou dobu pobytu nepodařilo do klubu registrovat.
V roku 2025 som sa zaregistroval na americké číslo. Mal som sim od amerického T-mobilu.
Švédsko, po niekoľkých týždňoch teplôt pod -10 zamrzlo jazero Mälaren aj v Štokholme, čo sa nestáva často. Dá sa prejsť peši / na korčuliach desiatky kilometrov značených trás. Keď vyjde slnko (čo sa opäť nestáva často) je zima znesiteľná. Foto pri náhodnom ostrovčeku na jazere.
Zitra se vracim ze SJU a STT, proste nedhera, krasny plaze, obzvlast St.Thomas a St. John, vse jako v USA.
hugonovak napsal(a):[citace="berda"]
Nakupovali jsme v hypermarketech, především v Safeway, které má pro členy jejich klubu docela výrazné slevy u mnoha produktů, mně se ale za celou dobu pobytu nepodařilo do klubu registrovat.
V roku 2025 som sa zaregistroval na americké číslo. Mal som sim od amerického T-mobilu.
[/citace]
Safeway mam asi 3 karticky, na pokladne mi je davaj automaticky, staci si najit jakekoli cislo US, treba jsme pouzival T Mobile prodejny ( z netu) kdyz jeste Delta mela dyl s TMobilem, mels hodku free wifi super rychlost, dival jsem se v letadle na NHL, ted ma Delta free wifi kdyz jsi registrovan v jejich programu, ani se nemusi sbirat mile ✈️😂